Champagneprovning hemma

Dryckernas dryck, skumpa eller champagne. Kärt barn har många namn och eftersom champagnen vanligtvis tas fram endast vid speciella tillfällen brukar även champagneprovningen vara annorlunda än övriga smakprovningar.

champagneprovningMånga väljer att utforma champagneprovningen på samma sätt som vinprovningen genom att använda sig av flera olika vinflaskor och sedan utgå ifrån utseende, doft, smak och det samlade intrycket. Men eftersom champagne är dyrare att köpa ut och eftersom det inte finns en lika stor djungel av smaker, druvor och fabrikat som när det gäller vin brukar champagneprovningen kombineras med en middag.

Välj ett tema på champagneprovningen

För att få ut så mycket som möjligt at champagneprovningen bör man även utgå ifrån ett tema. Exempelvis att jämföra champagnesorter inom samma prisklass, eller sorter som smakar olika. Champagne brukar delas in i sex olika sorter: Doux som är den sötaste och har 50 gram socker per liter. Demi sec som är halvtorr. Extra sec som är ännu torrare. Brut som är heltorr. Extra brut som är heltorr och som dessutom inte har något tillsatt socker.

Det är även viktigt att man köper ut riktigt champagne till smakprovningen. Begreppet champagne används ofta felaktigt för mousserande vin från exempelvis tyska Sekt, spanska Spumante och italienska Crémant. För att klassas som riktig Champagne krävs att vinet är producerat i det franska distriktet Champagne enligt ”Méthode Champenoise”.

Den metoden innebär att endast druvor från Champagne-distriktet får användas. Det finns många byar i området som tillverkar champagne och samtliga finns på en speciell skala, den så kallade Cru-skalan, som anger hur mycket man får betalt för sina druvor. Ju dyrare druvor desto bättre champagne sägs det.

Prova champagne till förrätt, varmrätt och dessert

För att återgå till själva champagneprovningen så är det vanligt att man köper ut tre olika sorters champagne och testar dem till förrätt, varmrätt och desserten och därefter berättar samtliga deltagarna om sina smakupplevelser. Börja med den sötaste champagnen till respektive rätt och testa sedan en torrare sort.

Till förrätten och desserten brukar en söt champagne passa bäst, exempelvis druvan chardonnay. Till huvudrätten ska det vara en champagne som ger ett mer fylligare intryck. För de som vill få ut ännu mer av champagneprovningen rekommenderas ett gående bord med flera olika former av fast föda som kan kombineras med champagnen.

Om du inte vill anordna din egna champagneprovning hittar du bäst pris på champagneprovningar hos olika upplevelsearrangörer här nedan.

Boka här – bäst pris på champagneprovning:

Lyxa till det och upplev en Champagneprovning i GamlaStan, Stockholm! Under denna flärdfulla champa...

Boka upplevelsen hos Box Experience 

Hur mycket kan du egentligen om champagnen? Nu har du möjligheten att lära dig allt om det gyllene...

Boka upplevelsen hos Upplevelse.com 

Lyxa till det och upplev en Champagneprovning för två i GamlaStan, Stockholm! Under denna flärdfu...

Boka upplevelsen hos Box Experience 

Lyxa till det och upplev en helt egen Champagneprovning i GamlaStan, kanske med kompisgänget eller ...

Boka upplevelsen hos Box Experience 
 
 

Dela med dig!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0
 
0 kommentarer… add one

Kommentera

Vi samarbetar med: