Chokladprovning hemma

Chokladprovningen påminner till stor del om vinprovningen. Genom att titta, dofta och smaka på ett helt annat sätt får du en helt annan upplevelse av chokladen. Har du tur är det den finaste chokladbönan av dem alla som du har i munnen.

Chokladprovning hemma – förberedelser

chokladprovning-hemmaSe till att ha en vit duk på bordet och använd dagsljus i största möjliga mån för att kunna göra en bra bedömning av chokladens utseende. Välj sedan ut choklader med olika kakaohalt från samma tillverkare. Exempelvis från 40 procent till 70 procent. Chokladen bör även ha förvarats i 16-18 grader. Ställ fram vatten eftersom det bör drickas mellan varje provsmakning. Kaffe är inte att rekommendera då det bedövar smaklökarna något. Man börjar sedan provningen med den chokladen som har lägst kakaohalt.

Utseendet

Bedöm färgen på chokladen. Är den svart är den troligtvis gjord av Forastero, har den en mörkt rödbrun nyans är den troligtvis gjord av de populära criollobönorna. Ser ytan mjuk ut kan man anta att den förvarats varmt medan en sträv yta indikerar att chokladen förvarats kallt.

Doften

Man brukar säga att skillnaden mellan vinprovning och chokladprovning är att vinprovning handlar om 85 procent doft och 15 procent smak medan chokladprovning handlar om 15 procent doft och 85 procent smak. Men doftmomentet ska inte underskattas. Bryt chokladbiten i två delar och gnugga sedan bitarna mot varandra. Detta frigör chokladens doft. Ofta är de första doftintrycken läderaktiga som skapats vid rostningen. Därefter träder kakaon egen doft fram med fruktiga eller blommiga undertoner.

Smaken

Därefter låter man chokladen smälta i munnen. Även om det kan ta tid innan chokladen smälts är det viktigt att inte bita i chokladen. Chokladen ska bli helt flytande i munnen, minsta tecken på grynighet innebär att kakaobönorna valsats för dåligt. Medan chokladen smälter i munnen kommer det smaka sött, surt, bittert och salt i olika grad beroende på vilken choklad det handlar om.

Helhetsintrycket

Gör en bedömning av de olika chokladbitarna utifrån ovanstående moment och avgör vilken du tyckte var godast. Gissa även vilken typ av böna som chokladen är gjord av. Det finns tre olika sorters chokladbönor.

  • Criollo: Den finaste bönan och finns endast i 1 procent av världends produktion av choklad eftersom den är så svår att odla. Den är sötare och syrligare än de andra bönorna.
  • Forastero: Den absolut vanligaste chokladbönan då den finns i 90 procent av all chokladproduktion. Domineras av en bitter smak som vid produktionen döljs genom att andra smakämnen tillsätts, till exempel socker.
  • Trinitario: Är en kombination av Criollo och Forastero, men används inte i någon större mängd vid chokladproduktion.
Dela med dig!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0
 
0 kommentarer… add one

Kommentera

Vi samarbetar med: