Vinprovning hemma

Det kan verka komplicerat att göra en vinprovning hemma. Men egentligen är det inte så svårt. Köp ut fyra viner, samla tio personer och se till att förbereda på rätt sätt så är ni igång.

Förberedelser:

Se till att ha bra belysning i provrummet, det ska helst vara dagsljus eftersom glödlampornas gulaktiga sken kan göra att vinets färg uppfattas felaktigt. För att få en bra kontrast av färgen på vinet är ett helvitt underlag att föredra, gärna en vit bordsduk. Ett tulpanformat glas med stor kupa är att föredra.

Bestäm också ett tema för vinprovningen. Exempelvis viner gjorda på olika druvsorter, samma druvsort från olika länder, olika prisklasser med mera. 3-5 olika vinsorter brukar vara lagom vid vinprovningen. Häll upp 4-8 cl i varje glas, en ovan provare kan behöva något mer i glaset för att göra en bra bedömning. Räkna med att en 75 cl flaska räcker till 10 personer.

Normalt inleds en vinprovning med vita viner. Lätta viner har också förtur framför mer fylliga. Det finns en utarbetat norm för hur en korrekt vinprovning ska gå till och den baseras på tre sinneorgan:

Vinets utseende

Luta glaset och titta på det uppifrån. Iaktta noga vinets färg och intensitet. Färgen kommer att säga dig en hel del om vinets ålder. Många unga rödvin brukar ha en blåröd nyans. Efter några år mognar vinet och skiftar då färg till en klar rubinröd sådan. Ett riktigt gammalt rödvin brukar övergå till en mer tegelbrun ton. Vinets intensitet ger en fingervisning om dess koncentration. Ser vinet tjockt och ogenomskinligt ut kan man anta att vinet kommer att ha en fyllig och koncentrerad smak. De riktigt erfarna vinprovarna kan även bedöma vilka druvor som vinet är gjort utav genom att bara titta på vinet. Olika druvor ger nämligen olika färg. Syrah-druvan från norra Rhone-dalen blir mörkt blåsvart i början medan Gamay-druvan från Beaujolais är betydligt ljusare.

Vinets doft

Snurra runt vinet i glaset så att det kommer i kontakt med luftens syre vilket skapar kemiska reaktioner samtidigt som det fastnar vin på glasets sidor vilket stärker vinets doft. Då kan man göra en mer korrekt bedömning om vinet doftar mycket eller lite. Försök beskriva doften om den påminner om någon annan doft.

Vinets smak

Nu är det dags att ta en stor klunk av vinet och låt det ligga kvar i munnen en stund. Avgör om det känns fylligt eller lätt. Är det sött eller torrt? Är smaken frisk? Är det mjukt eller strävt? Påminner smaken om något annat? De erfarna vinprovarna brukar spotta ut vinet efter att ha tagit en klunk, men inte för att hålla sig nykter utan för att smaklökarna blir något bedövade när man sväljer vilket kan försvåra nästa provsmakning.

Efter dessa tre steg är det dags att göra ett sammanfattande intryck av vinet. Där man ska komma fram till slutsatsen om vinet var gott eller inte.

Att uppleva en provning av någon god dryck eller delikatess är en mycket rolig och givande upplevelse som varmt rekommenderas.

Här kan du boka vinprovning

Dela med dig!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0
 
0 kommentarer… add one

Kommentera

Vi samarbetar med: