Whiskyprovning

En whiskyprovning är inte bara till för finsmakarna. Det går att anordna av vem som helst till vilken tillställning som helst. Gå ihop ett stort gäng så behöver det inte heller bli så dyrt att köpa ut whiskyn.

Whiskyprovning – Förberedelser

whiskyprovningBörja med att tänka ut ett tema för din whiskyprovning. Exempelvis tre sorter från tre olika länder, eller tre sorter inom samma prisklass, eller tre sorter med väldigt olika prisklass. Eller varför inte välja en grainwhisky som är gjord av majs, en maltwhisky som är gjord av korn och en blended whisky som är en kombination av dessa.

Bjud in lite folk och ställ fram whiskyglas och lägg en vit duk på bordet som tydliggör whiskyns nyans. Använd gärna tulpanformade whiskyglas vilket gör att doften sprids ut ur glaset på ett tydligare sett. Ställ även fram glas med vatten samt någon brödbit som deltagarna bör ta efter varje whisky för att nollställa smaken.

Börja sedan whiskyprovningen med den svagaste sorten. På samma sätt som för andra typer av smakprövningar brukar man gå i tre steg och bedöma utseendet, doften och smaken.

Utseendet på whiskyn

Betrakta whiskyns färg. Testa även med att snurra glaset så att whiskyn blandas runt. Om whiskyn då blir grumlig tyder det på att den inte blivit kylfiltrerad. Om det blir oljiga ränder längs sidorna på glaset är det ett tecken på en oljigare och troligtvis mer fyllig whisky. Whisky som blivit lagrad på sherryfat har i regeln en mörkare ton medan whisky lagrad på bourbonfat har en ljusare nyans.

Färgen säger också en del om åldern på whiskyn. Ju mörkare desto mer år har den på nacken.

Känn hur whiskyn doftar

Lukta försiktigt eftersom en outspädd whisky på cirka 50-60 procent har en väldigt kraftfull doft som kan bedöva luktsinnet en längre tid. Späd därför ut med lite vatten så att starkeheten sjunker till cirka 25 procent. Doften finns då kvar, men i en något mildare ton. Professionella provsmakare brukar nästan enbart bedöma whiskyns kvalitet utifrån doften och det sägs finnas över 400 olika doftämnen i maltwhisky.

Vanliga dofter är tjära och rök från de tyngre sorterna och blommor och fruktdoft från de lättare.

Testa smaken på whiskyn

Ta en klunk och låt whiskyn flöda runt i munnen genom alla smaklökarna. Det sura framme vid tungans kanter, det söta och salta framme vid tungspetsen och det beska långt bak i tungan. Avgör om den smakar fyllig eller tunn, vattnig eller oljig m.m. Även strävheten går att känna hos vissa whiskysorter. Känn även eftersmaken i munnen, hur länge stannar den och vad smakar den? Vissa äldre sorter kan kännas flera timmar efteråt.

Boka här – bäst pris på whiskyprovning:

Whiskyprovning 395 kr

Uppskattar du en fin och smakrik whisky? Följ med på denna upplevelse i whiskyns värld och lär d...

Boka upplevelsen hos Upplevelse.com 

Välkommen till en annorlunda whiskyprovning i Stockholm där fokus ligger på att verkligen lära k...

Boka upplevelsen hos Box Experience 
Whiskykryssning 595 kr

Whisky har avnjutits sedan 1400-talet, och nu kan du göra det på en lyxig kryssning på Östersjö...

Boka upplevelsen hos Upplevelse.com 

Vi alla känner till drycken Whisky, men vi vill ge dig en djupdykning i denna fantastiska värld. P...

Boka upplevelsen hos Box Experience 

Är du redan frälst av denna dryck? Upplev en exklusiv provning där du får avnjuta dyra och exklu...

Boka upplevelsen hos Upplevelse.com 
 
 

Dela med dig!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0
 
0 kommentarer… add one

Kommentera

Vi samarbetar med: